Skocz do zawartości

Strach w to grać! – przegląd najbardziej przerażających gier cz. 1

14 odpowiedzi w tym temacie

#1 grasz24.pl

Redakcja

• Redakcja
  • 11254 postów

Napisano 06 luty 2012 - 19:46

Komentowany artykuł: Strach w to grać! – przegląd najbardziej przerażających gier cz. 1

#2 aka`Manhunt

Zawodowiec

• Użytkownicy
  • 798 postów
  • » Aktualnie gram w:
  • » Czekam na:

Napisano 06 luty 2012 - 19:52

Z całym szacunkiem, ale jak przygodówka może przestraszyć ? :D
Dołączona grafika

#3 rayilo

Owned!

• Użytkownicy
  • 4505 postów
  • » Aktualnie gram w:
  • » Czekam na:

Napisano 06 luty 2012 - 21:05

Ja niestety w dużej mierze nie zgadzam się z tym co tutaj napisano, ale nie ma sensu się rozpisywać, bo to kwestia gustu.

Szkoda tylko, że nie wspomniano tutaj o świetnej grze zwanej System Shock 2, która jest nieporównywalnie lepsza od całej tej komedii zwanej Bioshock - to jest dziecinada nie horror i można się tam co najwyżej pośmiać ;)

Mnie do tej pory najbardziej przeraziła Amnesia - przy tej grze serce biło jak młot, a pot zalewał każdą część mojego ciała :D Kolejne, lecz już mniej straszne gry to Doom 3, seria Silent Hill (Mocne!), Blair Witch, The Thing, F.E.A.R. i F.E.A.R. Extraction Point (Przy tych dwóch produkcjach to były tylko momenty, np. legendarna drabinka :D ) oraz Condemned 1 (Momenty, np. szafka...) czy Dead Space 1.

Zapewne znalazłoby się coś jeszcze, lecz nie pamiętam wszystkiego ;)

Użytkownik rayilo edytował ten post 06 luty 2012 - 21:06

Dołączona grafika

#4 Cummykaze

Redaktor

• Redakcja
  • 4346 postów

Napisano 06 luty 2012 - 21:09

Zauważcie przede wszystkim jaki okres obejmuje art...
Gigabyte GA-MA770T-UD3P || Phenom II X4 955 ~3.4GHz || Scythe Mugen II || OCZ ReaperX 4GB DDR3 1333 || Gainward GeForce GTX 285 || Samsung 500GB F3 || OCZ 600W || Asus Xonar Essence ST || Creative Aurvana Live / AKG k 271 mk II || Creative GigaWorks G500 5.1 || Samsung SyncMaster 2433BW || Logitech G15 || Logitech G9 || Win7 64bit

Dołączona grafika

#5 inferno

Niepokonany

• Użytkownicy
  • 1895 postów

Napisano 06 luty 2012 - 21:22

Cytat

Tutaj z kolei przenosimy się do tytułowego miasteczka opuszczonego przez większość mieszkańców wskutek wielkiego pożaru. Chociaż każda część serii opowiadała odrębną historię, w której kierujemy działaniami innego bohatera, to wszystkie łączy obecność tego, ongiś świetnie prosperującego, kurortu wypoczynkowego.

Dupa dupa dupa dupa dupa dupa duuupaaa!!!

Spoiler

Przypominam: najpierw była gra, dopiero później film. Jest on tylko reżyserską interpretacją wydarzeń opowiedzianych w oryginalnym Silent Hill. Pisząc takie aktykuły, radzę najpierw dobrze zapoznać się z opisywanymi tytułami :)
Pozdrawiam
Dołączona grafika

#6 ` Blekitny

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 18 postów
  • » Aktualnie gram w:
  • » Czekam na:

Napisano 06 luty 2012 - 21:28

Co ty Rayilo gadasz Amnesia straszna pfffeee tam ! Fakt faktem że robiłem w gacie ze strachu :D ale Penumbra, gra która jest [chyba> starsza od Amnezji, nawet tego samego studia, jest według mnie straszniejsza .

#7 neoXs

Redaktor naczelny

• Zarząd
  • 13931 postów
  • : neoXs_
  • » Aktualnie gram w:
  • » Czekam na:

Napisano 06 luty 2012 - 21:38

Wyświetl postUżytkownik aka`Manhunt dnia 06 luty 2012 - 19:52 napisał

A swego czasu hit internetu "scary game" może przestraszyć ? :P Może :D zależy od tego ja kto jest zrobione wszystko.

I tak jak Cumm napisał - zobaczcie okres arta ;)
"Lies run sprints, but the truth runs marathons." - Michael Jackson

#8 rayilo

Owned!

• Użytkownicy
  • 4505 postów
  • » Aktualnie gram w:
  • » Czekam na:

Napisano 06 luty 2012 - 22:22

Rzeczywiście, zapomniałem się, gdy zacząłem wymieniać te gry :P

Ze starszych mogę polecić takie produkcje jak Nightmare Creatures czy Clock Tower - niestety ostatniej nie ukończyłem.

Cytat

Co ty Rayilo gadasz Amnesia straszna pfffeee tam ! Fakt faktem że robiłem w gacie ze strachu :D ale Penumbra, gra która jest [chyba> starsza od Amnezji, nawet tego samego studia, jest według mnie straszniejsza .

O tak! Jakże mogłem zapomnieć o Penumbra :D Była straszna i to bardzo, jednak odnoszę wrażenie, że Amnesia jakoś bardziej trzymała w napięciu ;p
Dołączona grafika

#9 neoXs

Redaktor naczelny

• Zarząd
  • 13931 postów
  • : neoXs_
  • » Aktualnie gram w:
  • » Czekam na:

Napisano 06 luty 2012 - 23:16

Koledzy z redakcji widząc, że jest zainteresowanie tym cyklem artykułów postanowili, że skupią się także jeszcze raz na latach 90tych ;) Aczkolwiek wszystko w swoim czasie.
"Lies run sprints, but the truth runs marathons." - Michael Jackson

#10 Ginet

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 7 postów
  • » Aktualnie gram w:

Napisano 07 luty 2012 - 00:16

Wiadomo, że wszystko jest kwestią gustu. Mnie np. Nightmare Creatures, mimo że grało się w to świetnie, w ogóle nie przestraszyło.
A co do gier wydanych w XXI wieku - o tych będzie druga cześć artykułu.

#11 bazyl!szek

Zawodowiec

• Użytkownicy
  • 788 postów

Napisano 07 luty 2012 - 13:32

inferno napisał:

Przypominam: najpierw była gra, dopiero później film. Jest on tylko reżyserską interpretacją wydarzeń opowiedzianych w oryginalnym Silent Hill. Pisząc takie aktykuły, radzę najpierw dobrze zapoznać się z opisywanymi tytułami :)

No ale Inferno, przecież w artykule napisane jest że doczekały się ekranizacji. Dokładnie to tylko jedna część kinowa jest obecnie, druga cały czas w produkcji. Ma się podobnież ukazać w tym roku. Jeśli dobrze pamiętam.

Swoją drogą - ktoś już tu wspomniał o "Clock Tower" - gra jest z lat 90'tych. Ukazała się m.in. na Playstation. Obłędna produkcja, naprawdę może wywołać ciarki na plecach. Dziwne że została pominięta...

Ogólnie dobry artykuł, czekam na następną część :)
Uważajcie na ludzi, którzy się nie śmieją – są niebezpieczni.
Juliusz Cezar

#12 inferno

Niepokonany

• Użytkownicy
  • 1895 postów

Napisano 07 luty 2012 - 15:56

Wyświetl postUżytkownik bazyl!szek dnia 07 luty 2012 - 13:32 napisał

No ale Inferno, przecież w artykule napisane jest że doczekały się ekranizacji. Dokładnie to tylko jedna część kinowa jest obecnie, druga cały czas w produkcji. Ma się podobnież ukazać w tym roku. Jeśli dobrze pamiętam.
:)

Wiem o tym, i przeczytałem dokładnie, tylko dlaczego autor opisuje wydarzenia filmowe, a nie te znane z oryginalnego SH (wielki pozar szalejący po miastem, w skutek którego ludzie opuścili Silent Hill) ?. W grze było "nieco" inaczej :)
Dołączona grafika

#13 milczacy

Zawodowiec

• Użytkownicy
  • 656 postów
  • : Millczacy
  • » Aktualnie gram w:
  • » Czekam na:

Napisano 07 luty 2012 - 18:02

Wyświetl postUżytkownik aka`Manhunt dnia 06 luty 2012 - 19:52 napisał

Polecam darmowe Masked, może nie tyle straszna co niepokojąca. Ciut więcej u mnie na blogu już jutro o 20.

#14 bazyl!szek

Zawodowiec

• Użytkownicy
  • 788 postów

Napisano 08 luty 2012 - 12:39

inferno napisał:

Wiem o tym, i przeczytałem dokładnie, tylko dlaczego autor opisuje wydarzenia filmowe, a nie te znane z oryginalnego SH (wielki pozar szalejący po miastem, w skutek którego ludzie opuścili Silent Hill) ?. W grze było "nieco" inaczej :)

A to to swoją drogą, widocznie nie pamiętał już tak dobrze pierwszej części gry, no i w sumie ma prawo - bo pewnie dawno w nią grał :P Więc mu się z filmem "pokićkało". W każdym razie - przed napisaniem tego czy owego warto by było żeby zostały pewne rzeczy zweryfikowane ;) Co nie zmienia faktu że artykuł jest bardzo dobry :) Mam nadzieję że w drugiej części obejdzie się bez takich wpadek :P

Tak na marginesie: Ginet - ja ci tego Clock Tower nie daruję :pinch:
Uważajcie na ludzi, którzy się nie śmieją – są niebezpieczni.
Juliusz Cezar

#15 PeReS87

Zwiadowca

• Użytkownicy
  • 348 postów
  • » Aktualnie gram w:
  • » Czekam na:

Napisano 23 luty 2012 - 16:41

Co jak co ale u mnie na 1-szym miejscu są dwie gry, a mianowicie Fatal Frame 1-2(znane też jako Project Zero) 2ga część przechodziłem około miesiąca(na pare dni musiałem odłożyć ze strachu). 3cia też jest niezła (ale..spoiler- scenkę na strychu już gdzieś widziałem), ciekawa fabuła i pomysł łączenia z nią postaci z poprzednich części, 2gie miejsce dla Amnesii (tylko 3 dni przerwy) 3cie emijsce Suffering. Choć też ciarki szły po plecach gdy zwiedzało się uliczki Ravenholm (tu brawa za klimat filmów Romero), parę scenek tez bylo w grze Fahrenheit (aka. Indygo Child). A co do wcześniejszego zapytania a propo straszącyh przygodówek to oprócz Amnesii warto przyjżeć się The Lost Crown czy Scratches.