Ogólnie programów tego typu jest sporo, niestety zdecydowana większość jest za kasę... Pokrótce przedstawię ci czym mógłbyś się zainteresować:
Pierwszy darmowy i na pewno masa osób go zna - to
VirtualDub. Dzięki szybkości działania i możliwości nakładania filtrów i efektów można tym programem w bardzo szybki i prosty sposób obrobić całą masę klipów. Osobiście używam go do generowania gotowych krótkich przerywników. Można za jego pomocą przycinać obraz (cropping), skalować (resize), wyodrębniać interesujące kawałki z całości (np. wyciąć konkretną scenę). Posiada mnogość funkcji i trzeba nad nim trochę posiedzieć, żeby się go nauczyć sprawnie i w pełni obsługiwać. Ogólnie program w moim mniemaniu nieoceniony, kładzie na łopatki wiele komercyjnych tego typu.
Drugi program, także darmowy - to
Avidemux bardzo mały, ale czasami niesamowicie przydatny program. W wolnej chwili możesz się nim zainteresować
Trzeci program to Jahshaka, obecnie ma zastój, ale z tego co czytałem ostatnio, ma pojawić się nowa wersja.
Czwarty bardzo znany, wmontowany w Windows to Windows Movie Maker - prosty w obsłudze, w miarę szybki w działaniu no i w miarę przejrzysty. Osobiście znam ludzi którzy bazując tylko na VirtualDub + WMM robią naprawdę niezłe rzeczy - także takie "combo" się sprawdza.
Z programów komercyjnych:
Sony Vegas - licencję można kupić już za około 200 PLN. Bardzo dobry program do edycji Audio/Video. Wiele osób go chwali za możliwości i szybkość działania oraz stabilność. Osobiście nie mam na jego temat wyrobionego zdania. Jakoś nie mogę się przemóc i zacząć z niego więcej korzystać i się zapoznać

Brak czasu głównie.
Do czynienia miałem też z Ulead Media Studio - Posiada dość spore możliwości obróbki, zarówno pod kątem filtrów jak i samych efektów. Z tego co wiem, program ma czasem problem z generowaniem długich plików - bardzo zwalnia, jakby się pamięć zapychała. W obsłudze jest średnio-zaawansowany. Ogólnie miło i sprawnie mi się na nim pracowało.
Z wymienionym przez CoATI'ego Pinnacle Studio nie miałem do czynienia. Ale jeśli jest jakaś wersja do testowania to chętnie sprawdzę

Z produktami Corel'a czy Adobe'a też, więc tutaj - jeśli ktoś ich używał - niech się wypowie
Za to do obróbki Audio polecam korzystać z zewnętrznego programu. W razie czego wspomóc się możesz darmowym i bardzo dobrym
AudaCity
I tyle ode mnie =]