Skocz do zawartości

Program do tworzenia filmików z dostępnych materiałów

3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maryd

Redaktor

• Użytkownicy
  • 493 postów
  • : Maryd44
  • » Aktualnie gram w:
  • » Czekam na:

Napisano 13 styczeń 2012 - 17:32

Witam,
Potrzebuje porady w sprawie odpowiedniego oprogramowania. Chciałbym w wolnym czasie tworzyć co nie co w formie video, ale nie za bardzo wiem jaki program najlepiej użyć. Jestem w stanie nawet zapłacić pare zł za licencję, ale bez wygórowanych kwot. Chodzi mi coś iż z kilku filmików z youtuba zrobić jeden, sceny konkretne powycinać, poprzekładać. Różne efekty do filmu dodać itp. Program nie musi być w naszym ojczystym języku, ale dobrze widziane byłby. Jeżeli chodzi o renderowanie filmików to mój lapek na którym operuje teraz to 4 rdzeniówka oraz 3gb ramu, karta zintegrowana 512 oraz windows 7 więc powinno to się wszystko w miarę szybko robić?

Jakby ktoś do takiego programu miał od razu jakiś poradnik czy coś to bardzo by mi pomógł a za to odwdzięczyłbym się tworząc w przyszłości materiały video na grasza.

Z góry dziękuje za pomoc :)
Dołączona grafika
Zapraszam do dodawania do znajomych na XBL, Maryd44

#2 CoATI

Redaktor

• Redakcja
  • 2333 postów
  • : CoatiXan
  • Tlen:coati
  • » Aktualnie gram w:
  • » Czekam na:

Napisano 13 styczeń 2012 - 17:56

jak masz do wydania pare zł to chyba Pinnacle Studio 14 byłoby ok. dokupisz sobie do tego płyte z tutorialami i mozna smigać (ja miałem w planie to ogarniać ale brak czasu, na wszystko, mi to uniemożliwił)

#3 bazyl!szek

Zawodowiec

• Użytkownicy
  • 788 postów

Napisano 14 styczeń 2012 - 12:30

Ogólnie programów tego typu jest sporo, niestety zdecydowana większość jest za kasę... Pokrótce przedstawię ci czym mógłbyś się zainteresować:

Pierwszy darmowy i na pewno masa osób go zna - to VirtualDub. Dzięki szybkości działania i możliwości nakładania filtrów i efektów można tym programem w bardzo szybki i prosty sposób obrobić całą masę klipów. Osobiście używam go do generowania gotowych krótkich przerywników. Można za jego pomocą przycinać obraz (cropping), skalować (resize), wyodrębniać interesujące kawałki z całości (np. wyciąć konkretną scenę). Posiada mnogość funkcji i trzeba nad nim trochę posiedzieć, żeby się go nauczyć sprawnie i w pełni obsługiwać. Ogólnie program w moim mniemaniu nieoceniony, kładzie na łopatki wiele komercyjnych tego typu.

Drugi program, także darmowy - to Avidemux bardzo mały, ale czasami niesamowicie przydatny program. W wolnej chwili możesz się nim zainteresować :)

Trzeci program to Jahshaka, obecnie ma zastój, ale z tego co czytałem ostatnio, ma pojawić się nowa wersja.

Czwarty bardzo znany, wmontowany w Windows to Windows Movie Maker - prosty w obsłudze, w miarę szybki w działaniu no i w miarę przejrzysty. Osobiście znam ludzi którzy bazując tylko na VirtualDub + WMM robią naprawdę niezłe rzeczy - także takie "combo" się sprawdza.

Z programów komercyjnych:

Sony Vegas - licencję można kupić już za około 200 PLN. Bardzo dobry program do edycji Audio/Video. Wiele osób go chwali za możliwości i szybkość działania oraz stabilność. Osobiście nie mam na jego temat wyrobionego zdania. Jakoś nie mogę się przemóc i zacząć z niego więcej korzystać i się zapoznać :P Brak czasu głównie.

Do czynienia miałem też z Ulead Media Studio - Posiada dość spore możliwości obróbki, zarówno pod kątem filtrów jak i samych efektów. Z tego co wiem, program ma czasem problem z generowaniem długich plików - bardzo zwalnia, jakby się pamięć zapychała. W obsłudze jest średnio-zaawansowany. Ogólnie miło i sprawnie mi się na nim pracowało.

Z wymienionym przez CoATI'ego Pinnacle Studio nie miałem do czynienia. Ale jeśli jest jakaś wersja do testowania to chętnie sprawdzę ;) Z produktami Corel'a czy Adobe'a też, więc tutaj - jeśli ktoś ich używał - niech się wypowie :P

Za to do obróbki Audio polecam korzystać z zewnętrznego programu. W razie czego wspomóc się możesz darmowym i bardzo dobrym AudaCity ;)

I tyle ode mnie =]
Uważajcie na ludzi, którzy się nie śmieją – są niebezpieczni.
Juliusz Cezar

#4 inferno

Niepokonany

• Użytkownicy
  • 1895 postów

Napisano 14 styczeń 2012 - 13:05

Zdecydowanie polecam Sony Vegas. To istny kombajn, a dokupując odpowiednie wtyczki zrobisz w nim praktycznie wszystko :)
Dołączona grafika