Skocz do zawartości

Staty gier

9 odpowiedzi w tym temacie

#1 rml

Owned!

• Użytkownicy
  • 6555 postów

Napisano 22 listopad 2011 - 18:51

1. Znacie jakąś strone ze statystykami "grywalności" - tzn ile osób w danym dniu czy tam tygodniu gra w daną grę na świecie? Steam ma statsy ale z bardzo ograniczoną liczbą gier, te które sam sprzedaje. Xfire ma w jakiśtam sposób miarodajne statystyki ale używa go tylko jakiś procent graczy.

2. Znacie jakieś źródło danych na temat sprzedaży gier? Na Wiki jest lista gier które przekroczyły milion sprzedanych pudełek, ale czy jest coś pełniejszego

#2 CoATI

Redaktor

• Redakcja
  • 2333 postów
  • : CoatiXan
  • Tlen:coati
  • » Aktualnie gram w:
  • » Czekam na:

Napisano 22 listopad 2011 - 19:09

1. nie ma czegos takiego - skąd mieliby brać info? jedynie społecznościówki takie jak steam, origin itp
2. http://www.vgchartz.com/ - wyniki nie obejmują dystrybucji cyfrowej i czesto sa przekłamania jeli chodzi o zwykła sprzedaż (dane mocno orientacyjne)

#3 rml

Owned!

• Użytkownicy
  • 6555 postów

Napisano 22 listopad 2011 - 20:05

Wyświetl postUżytkownik CoATI dnia 22 listopad 2011 - 19:09 napisał

1. nie ma czegos takiego - skąd mieliby brać info? jedynie społecznościówki takie jak steam, origin itp

Kiedyś Gamespy miał statsy najpopularniejszych gier, nie wiem jak to liczyli ale widziałem coś takiego. Tylko nie moge teraz znaleźć tej strony

#4 neoXs

Redaktor naczelny

• Zarząd
  • 13930 postów
  • : neoXs_
  • » Aktualnie gram w:
  • » Czekam na:

Napisano 22 listopad 2011 - 20:13

Wyświetl postUżytkownik rml dnia 22 listopad 2011 - 20:05 napisał

Kiedyś Gamespy miał statsy najpopularniejszych gier, nie wiem jak to liczyli ale widziałem coś takiego. Tylko nie moge teraz znaleźć tej strony

Pewnie na podobnej zasadzie co Steam oraz Xfire. Swego czasu Gamespy znajdowało się w każdej grze.
"Lies run sprints, but the truth runs marathons." - Michael Jackson

#5 rml

Owned!

• Użytkownicy
  • 6555 postów

Napisano 22 listopad 2011 - 20:26

No i dlatego jego staty były dużo bardziej miarodajne niż takiego steama który sprawdza sie tylko w przypadku gier do niego przypisanych "na wyłączność"

#6 Gr1Gor1

Bojownik

• Użytkownicy
  • 213 postów
  • » Czekam na:

Napisano 22 listopad 2011 - 21:06

Możesz jeszcze szukać danych na stronach Raptr, Playfire, WeGame i Giant Bomb ale wydaje mi się że też będą one mało rzetelne.
Dołączona grafika

#7 PeReS87

Zwiadowca

• Użytkownicy
  • 348 postów
  • » Aktualnie gram w:
  • » Czekam na:

Napisano 25 luty 2012 - 13:57

A właśnie, a propo Origin-u, doszły mnie negatywne opinie dotyczące programu (premiera Mass Effect 3) i czy rzeczywiście jest to tak zły program?? Bo mi to akurat nie przeszkadza. (zreszta po przez newsy o ME 3 dowiedzialem się o jego istnieniu). Rozumiem że każdy ma swą opinie, ale jednak negatywne przewyższały.

#8 ireniqs

Zawodowiec

• Użytkownicy
  • 790 postów
  • : iRReK
  • » Aktualnie gram w:
  • » Czekam na:

Napisano 25 luty 2012 - 14:29

Wyświetl postUżytkownik PeReS87 dnia 25 luty 2012 - 13:57 napisał

A właśnie, a propo Origin-u, doszły mnie negatywne opinie dotyczące programu (premiera Mass Effect 3) i czy rzeczywiście jest to tak zły program?? Bo mi to akurat nie przeszkadza. (zreszta po przez newsy o ME 3 dowiedzialem się o jego istnieniu). Rozumiem że każdy ma swą opinie, ale jednak negatywne przewyższały.

Ogólnie rzecz ujmując Origin jest dużo słabszy niż Steam, ale lepszy niż Games for Windows Live. Nie jest to program jakiś strasznie ingerujący w gry i podczas grania. Ma podobną funkcjonalność jak nakładki Steama czy Xfire (znajomi, robienie zdjęć gry czy game chat) i ma sklep, oczywiście tylko z grami EA.

Nie byłoby jakichś większych minusów, gdyby nie to że do coraz większej liczby gier jest on wymagany co moim zdaniem jest bez sensu i powinien być tylko jako opcja.

Jeszcze jedno, program jest cały czas w fazie beta i jest cały czas ulepszany i poprawiany. Może inni mają z nim jakieś większe problemy, ale u mnie póki co nic złego się nie działo.

Użytkownik ireniqs edytował ten post 25 luty 2012 - 14:31

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#9 Maniek

Owned!

• Użytkownicy
  • 2261 postów
  • » Aktualnie gram w:
  • » Czekam na:

Napisano 25 luty 2012 - 22:39

Ja miałem z nim bardzo poważne problemy kto pamięta moje narzekanie na temat pobierania patch'u do BF3? :P Yhym cytuję:

Wyświetl postUżytkownik Maniek dnia 07 grudzień 2011 - 11:46 napisał

Super, przez noc pobrałem 2,7GB tego patch'a włączam teraz żeby dokończyło ale nieeeee orgin zaczął pobierać od 400mb.... WTF???? Czy jakiś mentor mnie oświeci co się z tym gó***m dzieje ???!

Więc ja mam bardzo dystansowe podejście do Orgin'a bo jak mi takie numery będzie odwalać to mi się to nie widzi. No i czasami jak gram w BF3 i ktoś do mnie napisze na orgin'ie klikam aby powiększyć grę mi minimalizuje no i wywala :/ Dlatego w większości przypadków po prostu nie odpisuję

Użytkownik Maniek edytował ten post 25 luty 2012 - 22:40

Dołączona grafika

#10 PeReS87

Zwiadowca

• Użytkownicy
  • 348 postów
  • » Aktualnie gram w:
  • » Czekam na:

Napisano 10 marzec 2012 - 14:10

A w Originie jest możliwość korzystania w tzw trybie offline jak w przypadku steama bo ze względu na to iż nie posiadam stałego łącza to było by wielkie ułatwienie, a nie to co w przypadku Assasina II 2ki