Skocz do zawartości

Co polecacie?

16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zaix92

Profesjonalista

• Użytkownicy
  • 840 postów
  • : Zaix92
  • » Aktualnie gram w:
  • » Czekam na:

Napisano 17 czerwiec 2011 - 19:01

Jako, że gry to nie jedyne moje hobby do spędzania wolnego czasu chciałbym, żebyście polecili mi jakieś ciekawe lektury do przeczytania. Gatunki, które mnie interesują to fantasy, książki przygodowe, horrory oraz ewentualnie coś z powieści sensacyjnych. Z góry dzięki za pomoc Dołączona grafika

Ze swojej strony miłośnikom książek polecam przeczytać sagę Wiedzmińską Andrzeja Sapkowskiego, książki z serii Świat Dysku(szczególnie podcykl o straży miejskiej oraz Rincewindzie) Terrego Pratchetta, coś z twórczości Stephena Kinga, oraz książkę która najbardziej zaskoczyła mnie na plus w ostatnim czasie, a mianowicie Sprzedawca broni Hugh Lauriego(aktor grający doktora House'a).

Użytkownik Zaix92 edytował ten post 14 marzec 2012 - 17:35

Dołączona grafika

#2 !MiSzCzU!

Redaktor

• Redakcja
  • 4021 postów

Napisano 17 czerwiec 2011 - 19:13

Pierwsze co przyszło mi do głowy to "Mroczna Wieża" Stephana Kinga ale wymieniłeś tego autora, więc pewnie już się z tą sagą zapoznałeś. Oprócz tego polecam "Pieśń lodu i ognia" na której oparty jest najnowszy serial HBO "Gra o Tron". Słyszałem jeszcze, że "Metro 2033" jest niezła, sam jak tylko wszystko pozaliczam, wezmę się za jej lekturę :)

PS. Tytuł poprawiony
WE ARE ALL DISTURBED \m/

"Wszystko należy upraszczać na ile to możliwe, ale nie bardziej"
(Einstein)

Dołączona grafika

#3 Zaix92

Profesjonalista

• Użytkownicy
  • 840 postów
  • » Aktualnie gram w:
  • » Czekam na:

Napisano 17 czerwiec 2011 - 20:40

Metro 2033 czytałem, i przyznam, że była to przyjemna lektura. No, a z książką przez ciebie proponowaną z chęcią się zapoznam ^_^

Użytkownik Zaix92 edytował ten post 17 czerwiec 2011 - 20:40

Dołączona grafika

#4 Dase

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 8 postów
  • : Dasegami
  • : Dasegami
  • » Aktualnie gram w:
  • » Czekam na:

Napisano 26 czerwiec 2011 - 13:05

Skoro czytałeś Metro 2033 i ci się podobała, to pragnę przypomnieć o wydanym (parę miesięcy temu) Metro 2034. Nawet dobra kontynuacja. Chociaż wolałem 2033 to 2034 też nie jest złe.

#5 CoATI

Redaktor

• Redakcja
  • 2333 postów
  • : CoatiXan
  • Tlen:coati
  • » Aktualnie gram w:
  • » Czekam na:

Napisano 26 czerwiec 2011 - 13:27

teraz modna, za sprawą serialu, jest 'pieśn lodu i ognia' wszystkie czesci :)

bardzo fajnie sie czyta.

#6 inferno

Niepokonany

• Użytkownicy
  • 1895 postów

Napisano 26 czerwiec 2011 - 13:34

Tess Gerritsen - "Chirurg"

:thumbsup:
Dołączona grafika

#7 Zaix92

Profesjonalista

• Użytkownicy
  • 840 postów
  • » Aktualnie gram w:
  • » Czekam na:

Napisano 26 czerwiec 2011 - 16:06

Wyświetl postUżytkownik Dase dnia 26 czerwiec 2011 - 13:05 napisał

Skoro czytałeś Metro 2033 i ci się podobała, to pragnę przypomnieć o wydanym (parę miesięcy temu) Metro 2034. Nawet dobra kontynuacja. Chociaż wolałem 2033 to 2034 też nie jest złe.

Hmm ja słyszałem niezbyt pochlebne opinie o części drugiej, no ale skoro polecasz to jednak się zapoznam i zobaczę czy ciekawa :ae:

Na 'pieśn lodu i ognia' to tylko czekam, aż będzie dostępne w bibliotece bo już mi kilka osób poleciło więc wypada się zainteresować tym tytułem.

No poczytałem trochę opinii o książce proponowanej przez inferno, i są one bardzo pozytywne, nawet znalazłem informacje, że Stephen King bardzo zachwalał tę autorkę, więc chyba w najbliższym czasie będzie to kolejna książka do przeczytania.

Użytkownik Zaix92 edytował ten post 26 czerwiec 2011 - 16:19

Dołączona grafika

#8 Szajni

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano 30 czerwiec 2011 - 18:55

A ja bardzo polecam Ci serie "Pan Lodowego Ogrodu" Grzędowicza. Po zakupie pierwszej części i przeczytaniu kilkudziesięciu kartek zawiodłem się troszeczkę fabułą i typem pisma (tj, w pierwszej osobie) a wyszło na to, że mam teraz całą kolekcję :) Jeśli tak jak mówisz, lubisz fantasy w które na dodatek wpuścimy elementy psychodeliczne i świrującego bohatera głównego to jest to książka dla Ciebie. Dodatkowo możesz podpatrzyć serię "Malowany Człowiek" - równie fajna i wciągająca. Składa się aktualnie z 4 części (w sumie dwóch, ale polscy wydawcy podzielili sobie na cztery książki :P) i każda równie dobra.

Pozdro,
Szajni.
-----------------------------------------
http://polpatryk.wordpress.com
-----------------------------------------

#9 Artcik

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 16 październik 2011 - 13:46

Cała twórczość Tom'a Clancy'ego. Tzn. jeżeli lubisz klimaty szpiegowskie i wielkie intrygi, bo tego tam najwięcej. Osobiście uwielbiam czytać jego książki, coś niesamowitego. Oprócz tego... Gra o Tron! Cała saga Pieśni Lodu i Ognia, bo jest to po prostu coś fenomenalnego, całość jest fantasy.

#10 Vort

Bojownik

• Użytkownicy
  • 153 postów

Napisano 21 styczeń 2012 - 12:04

Ja goraco polecam "Amerykańscy Bogowie" autorstwa Neila Gaiman, jak i inne jego ksiażki. No moze oprócz Gwiezdnego Pyłu (chyba że ktoś romansidła lubi).

#11 zelk0wy

Redaktor

• Redakcja
  • 847 postów
  • » Aktualnie gram w:
  • » Czekam na:

Napisano 21 styczeń 2012 - 13:55

Gaiman ostatnio pisze jakieś dziwne książki dla dzieci, ale Księga Cmentarna jest nawet fajna :)
Im'ma firin' mah lazor!

Dołączona grafika

Dołączona grafika

"There is a progression to all things. Lives, encounters, histories, each trailing their own nameless residue, each
burrowing into a black, black future, groping for the facts that conjure purpose out of the cruelties of mere coincidence."

#12 !MiSzCzU!

Redaktor

• Redakcja
  • 4021 postów

Napisano 21 styczeń 2012 - 15:23

Ehh... ten temat otworzył mi się od pierwszego posta, patrzę na datę i treść wpisu

Napisano 17 czerwiec 2011 - 18:01
"Jako, że rozpoczęły się wakacje..."

Ja chcę WAKACJE!!! :fuuuu:

Żeby mnie o spam nie posądzano napiszę coś merytorycznego. Polecam "trylogię Bourne'a", trzy świetne książki na podstawie których nakręcono trzy genialne filmy i pomimo tego, że książki te dorwałem po obejrzeniu filmów to czytało mi się je naprawdę dobrze :).
WE ARE ALL DISTURBED \m/

"Wszystko należy upraszczać na ile to możliwe, ale nie bardziej"
(Einstein)

Dołączona grafika

#13 zelk0wy

Redaktor

• Redakcja
  • 847 postów
  • » Aktualnie gram w:
  • » Czekam na:

Napisano 21 styczeń 2012 - 16:05

Miszczu, ja zrobiłem tak, że objerzałem Grę o Tron po przeczytaniu książki i serial prawie w ogóle mi się nie podobał. Rozumiem, że trzeba przy czymś takim sporo uciąć, ale ci aktorzy są jacyś brzydcy :< Podoba mi się tylko kreacja Tyriona i tego Bronna, ale cała reszta to jakieś brzydale, no i Joffrey jakiś taki ciotowaty im wyszedł :P
Im'ma firin' mah lazor!

Dołączona grafika

Dołączona grafika

"There is a progression to all things. Lives, encounters, histories, each trailing their own nameless residue, each
burrowing into a black, black future, groping for the facts that conjure purpose out of the cruelties of mere coincidence."

#14 !-SHadoW-!

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 14 marzec 2012 - 16:46

Jeżeli nadal aktualne to Pieśń Lodu i Ognia Martina naprawdę warta polecenia, oprócz tego Malazańska Księga Poległych S.Eriksona i Kroniki Czarnej Kompanii Glena Cooka są świetne :)

#15 Zaix92

Profesjonalista

• Użytkownicy
  • 840 postów
  • » Aktualnie gram w:
  • » Czekam na:

Napisano 14 marzec 2012 - 17:46

Z Pieśni Lodu i Ognia przeczytałem już wszystkie wydane dotąd części i muszę przyznać, że jest to jedna z najlepszych sag fantasy z jaką się zapoznałem w życiu. Naprawdę czyta się ją świetnie i szkoda tylko, że kolejne części wychodzą w tak dużych odstępach czasu :(

No, ale przydałoby się też dodać coś od siebie. Jak ktoś lubi książki fantasy i przygodowe to polecam sagę Dziedzictwo Christophera Paoliniego oraz cykl Temeraire autorstwa Naomi Novik. Książki z tych serii może i ambitnymi lekturami nie są, ale czyta się je łatwo i przyjemnie.

Użytkownik Zaix92 edytował ten post 14 marzec 2012 - 17:48

Dołączona grafika

#16 zelk0wy

Redaktor

• Redakcja
  • 847 postów
  • » Aktualnie gram w:
  • » Czekam na:

Napisano 14 marzec 2012 - 19:06

Jeśli chodzi o fantastykę to z czystym sercem mogę polecić trylogię Książę Nicości R.Scotta Bakkera. Naprawdę fajnie napisane i wciąga :) Właśnie poluję na jego drugą trylogię osadzoną w tym samym świecie Aspect-Emperor, ale niestety w Polsce pewnie jeszcze długo nie wyjdzie :<
Im'ma firin' mah lazor!

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#17 PeReS87

Zwiadowca

• Użytkownicy
  • 348 postów
  • » Aktualnie gram w:
  • » Czekam na:

Napisano 16 marzec 2012 - 19:00

Ja zacząłem czytać Philip-a K. Dick -a a dokładniej " Człowiek z wysokiej wieży" książka przedstawia alternatywną historie naszego świata gdzie Niemcy i Japonia wygrali II-gą wojnę tym samym dzieląc kontynenty między siebie. I jeśli ktoś lubi tę tematykę pokazaną oczami młodzieży to polecam książki Jerzego Szczygła: Tarnina, Ziemia bez słońca, Nigdy cie nie opuszczę i Po kocich łbach.